Informatie
Voetbalgeweld
Ik ga zelf regelmatig naar het stadion van Heracles Almelo. Ik maak zelden mee dat er voetbalgeweld plaats vindt in het stadion. De supporters zijn voor het algemeen erg rustig en de stewards hebben er niet veel moeite mee. Dat komt misschien ook wel omdat de uitsupporters omringd worden door hekken en schermen. Ik heb een keer meegemaakt dat de Heracles supporters naar het uit vak van de tegenstanders wilde maar dat was niet gelukt. De stewards grepen goed in en er werden een paar supporters meegenomen door de politie. Maar als je dan naar de grotere clubs in Nederland gaat kijken vindt er toch wel redelijk wat voetbalgeweld plaats in Nederland. Vooral de supporters van de clubs Feyenoord, Ado Den Haag en Ajax zijn het vaakst betrokken bij voetbalgeweld in Nederland. Zelf ben ik supporter van Feyenoord, en is het niet leuk om te zien dat de supporters eigenlijk voor veel schade zorgen bij de club. De schade die de supporters aanrichten komt op kosten voor de club. Ze beseffen zelf niet dat ze hun eigen club benadelen.
Voetbalgeweld is er in een paar vormen. Het vaakst voorkomend is het geweld tussen de supporters, of het geweld tussen de spelers zelf. In Egypte waren er laatst erge voetbalrellen waarbij 74 doden vielen.
74 personen zijn woensdag in de Egyptische havenstad Port Said om het leven gekomen tijdens ongeregeldheden na een voetbalwedstrijd. Ruim duizend anderen raakten gewond en er werd brand gesticht in het stadion. Dat meldde de Egyptische staatstelevisie. Supporters van het thuisteam, Al-Masry, bestormden het veld na een zeldzame 3-1 zege op Al-Ahly, het topteam van Egypte uit Caïro. Ze vielen spelers en fans van Al Ahly aan. Daarbij werden onder meer stenen, flessen en vuurwerk gegooid. De vijandelijkheden zetten zich ook buiten het stadion voort. (Bron 1).
Dit is een vorm van voetbalgeweld tussen supporters. Maar de spelers van de tegenstander werden ook aangevallen. Dit komt bijna nooit voor. Maar toch is dit ook een paar maanden geleden gebeurd in de Amsterdam Arena. Ajax speelde thuis tegen AZ een bekerwedstrijd.
De Ajax-fan rende het veld in de Arena op en gaf keeper Esteban een schop. Daarna haalde AZ-trainer Verbeek zijn spelers van het veld en werd de wedstrijd gestaakt. Na de wedstrijd ontstonden er rellen rond het stadion. Supporters van de Amsterdamse club vochten buiten de ArenA met leden van de mobiele eenheid. De rust keerde even na elf uur terug. Er werden tien relschoppers gearresteerd. De Ajax-supporter is 19 jaar oud en gearresteerd. Dat heeft financieel directeur Jeroen Slop van Ajax bevestigd. „Hij is opgepakt en we hadden het vermoeden dat hij zwaar onder invloed van drank was”, zei hij. „Natuurlijk gaan ook wij hem bestraffen. Een levenslang stadionverbod lijkt me inderdaad een reële straf.” De fan verklaarde dat hij 'een hekel had aan Esteban'. (Bron 3).
Het is ongelooflijk hoe deze supporter het veld op heeft kunnen rennen. Vooral voor zo’n grote club als Ajax is het erg vreemd. Met zo’n groot stadion verwacht je toch dat alles veilig gebeurd. Voetbalgeweld van supporter tegen speler moet en kan voorkomen worden. In de Arena was zelfs een gracht gebouwd om te voorkomen dat de supporters het veld op kunnen. Maar vanwege een podium ertussen konden er toch supporters overheen en zo het veld op. (Bron 3.) Als dit de enige weg is om op het veld te komen zouden hier toch extra veel stewards moeten staan om incidenten zoals dit te voorkomen. Ajax heeft wel toegeven dat er niet voldoende beveiliging daar was en heeft daarom ook haar excuses aangeboden voor het incident.
Een gracht tussen het veld en de tribunes is een prima oplossing om ervoor te zorgen dat er geen supporters meer het veld op kunnen rennen.
Een andere vorm van voetbalgeweld is het geweld op het voetbalveld zelf tussen spelers. Er is regelmatig geweld op het voetbalveld te vinden. Dit kan komen doordat er frustratie optreedt. Die kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld achter staat. Je wordt boos en reageert dat af op je tegenstander omdat hij wel voor staat. Dit soort van geweld ligt helemaal aan de spelers zelf en aan de club. Als een speler ernstig geweld begaat op het veld, vind ik dat niet alleen de KNVB, maar ook de club waar de speler speelt hier consequenties aan moet geven. De straffen op elke vorm van voetbalgeweld zijn veel te laag.
Vijf NEC-supporters hebben dinsdag in Arnhem werkstraffen tot 240 uur met voorwaardelijke celstraffen van 2 maanden opgelegd gekregen. De politierechter acht bewezen dat zij meededen met voetbalgeweld na een wedstrijd tussen Vitesse en NEC op 16 oktober in Nijmegen. NEC-supporters gooiden na het verlies van hun club takken en stenen tegen een Vitesse-bus en een politiebus. Die dag raakten vijf agenten gewond en werd er vuurwerk afgestoken in het stadion. (Bron 2).
Persoonlijk vind ik dit veel te lage straffen voor dit soort geweld. De wetten moeten aangepast worden. Geweld is iets wat niet hoort, vooral in de sport hoort het niet. Mensen moeten hun agressie juist kwijt kunnen in de sport maar niet toepassen op andere mensen, want dan heeft dit nog geen nut. Ik denk dat voetbalgeweld op te lossen is door de straffen omhoog te gooien. De overheid moet de straffen die op voetbalgeweld staan veel strenger maken. In de stadions moeten meer stewards en agenten komen om ervoor te zorgen dat de spelers geen gevaar lopen. Want wat in Egypte is mag nooit meer gebeuren. Op dit moment is er wel een soort voetbalwet maar daar is nog lang niet iedereen mee eens. In de Tweede Kamer werd er al aandacht aan besteedt.
Ook heeft Schippers afstand genomen van kritiek op de eerder dit jaar aangenomen voetbalwet. Volgens diverse partijen is de wet, bedoeld om geweld in en om de stadions aan te pakken, te soft. ''De inkt van de wet is pas net droog'', aldus Schippers.
Vooral vanuit politiekringen komen signalen dat de voetbalwet niet hard genoeg is om hooligans aan te pakken. De PVV vroeg daarom aan Schippers om te bekijken of de wet helemaal naar Engels model kan, die als zeer streng bekend staat.
''Als de wet niet werkt, moeten we die aanscherpen. Maar laten we nu eerst eens aankijken hoe het werkt.'' (Bron 4.)
Als deze wet voor nog hogere straffen op voetbalgeweld kan zorgen denk ik dat het voetbalgeweld steeds minder wordt. De hooligans worden zo uit de stadion geplukt en verdwijnen achter de tralies voor een bepaalde tijd. Ik vind als een supporter terecht wordt opgepakt wegens voetbalgeweld moet hij/zij nooit meer in het stadion worden toegelaten. Spelers hebben zelf ook een voorbeeldfunctie. Als zij al voetbalgeweld gaan gebruiken is dat alleen maar een voorbeeld voor de supporters die dit dan weer tegen elkaar gaan gebruiken. Topsporters moeten zich daarom ook inhouden en gedragen. Wanneer dit allemaal gebeurd denk ik dat voetbalgeweld flink zal kunnen afnemen.