Informatie

Huishoudelijk geweld.

 

Huishoudelijk geweld is geweld door je familie, partner, ex-partner of een ander gezinslid. Huishoudelijk geweld heeft veel verschillende soorten van geweld zoals; lichamelijk geweld, mishandeling maar ook verwaarlozing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik zijn vormen van huishoudelijk geweld.

Huishoudelijk geweld komt veel voor en kan een langdurige schade veroorzaken.

Kinderen die fysiek worden gestraft, ontwikkelen zich minder goed. Ook kan het IQ, een maat voor de intelligentie, van een kind lager uitvallen door mishandeling. Professor Joan Durant van de Universiteit van Manitoba stelt dat de discussie de laatste jaren te vee l is gegaan over of je een kind mag slaan en niet over de medische gevolgen daarvan. ‘We zijn voorbij het punt dat we dit nog een controversieel onderwerp kunnen noemen’, zegt Durant. ‘In het onderzoek is geen controverse te vinden.’ Er is inmiddels een berg wetenschappelijk bewijs dat fysiek straffen schadelijke gevolgen kan hebben, stelt zij.

‘Er zijn geen studies die aantonen dat er op de lange termijn positieve effecten van fysieke straffen zijn’, aldus Durant . Ze vindt het dan ook onbegrijpelijk dat overheden niet handelen naar de uitkomsten van de onderzoeken. (bron 1)

 

Ook worden de laatste tijd ouderen de dupe van huiselijk geweld. Dit gebeurt door hun familie en vrienden maar ook door de zorg die de ouderen helpen.

Deskundigen zeggen dat ouderenmishandeling relatief vaak voorkomt. Schattingen gaan uit van enkele honderdduizenden gevallen per jaar.

Ouderen kunnen door hun familieleden of vrienden worden mishandeld. Het kan ook door het personeel van zorginstellingen gebeuren. Uitschelden, bedreigen of verwaarlozen worden ook tot het begrip mishandeling gerekend.

Het kabinet heeft eerder dit jaar 10 miljoen euro uitgetrokken om het taboe-onderwerp van ouderenmishandeling aan te pakken. Ouderenorganisatie ANBO heeft er voor gepleit om de ouderenmishandeling apart op te nemen in het strafrecht, net als bij kindermishandeling is gebeurt. (bron 7)

 

Niet alleen kinderen, mannen, vrouwen en ouderen hebben last van huishoudelijk geweld maar ook gehandicapten.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) wil seksueel geweld tegen mensen met een beperking verder tegengaan. Dat schrijft ze zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil dat het taboe over het onderwerp wordt doorbroken en dat het wordt opgenomen in de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Door het hanteren van die code kunnen professionals geweld in huiselijk kring snel signaleren. ‘Seksueel misbruikt valt daar nadrukkelijk ook onder’, schrijft de bewindsvrouw.

De daders zijn meetal mannelijke bekenden van de slachtoffers. Het kan bijvoorbeeld gaan om (ex) partners, familieleden of een kennis. Het geweld bleek zich vooral voor te doen tijdens de jeugd van de slachtoffers. Seksueel geweld door hulpverleners komt ook voor, maar in mindere mate, stellen de wetenschappers.  (bron 4)

 

Ook met de economische crisis is er meer kindermishandeling gaande.

Stress vanwege economische onzekerheid en loonsverlaging kan leiden tot een toename van kindermishandeling. Dit concludeert Rachel Berger in een onderzoek dat maandag gepubliceerd werd in het tijdschrift Pediatrics. Berger vergeleek cijfers van kinderen jonger dan 5 jaar die met hersenletsel werden opgenomen in het ziekenhuis voorafgaande en tijdens de recessie. Berger deed onderzoek in vier verschillende staten in Amerika en concludeerde dat er een toename was van 65 procent van kindermishandeling tijdens de economische crisis.

Berger, zelf werkzaam in een kinderziekenhuis in Pittsburgh, startte haar onderzoek nadat het haar was opgevallen dat in haar eigen ziekenhuis sprake was van een toename van kinderen met een hersentrauma. 30 gevallen per jaar tijdens de recessie, tegenover een gemiddelde van 17 per jaar voor de economische crisis.

Professor Mark Rank van de Universiteit van Washington herkent de resultaten in eerder sociologisch onderzoek naar het verband tussen kindermishandeling en een slechte economische situatie binnen een gezin. Volgens Rank kan de stress van het opvoeden van jonge kinderen in combinatie met afname van loon of ontslag er voor zorgen dat er iets knapt bij ouders. Dit leidt in sommige gevallen tot kindermishandeling. (bron 5)

 

Ook ziekenhuizen zien dat kindermishandeling steeds vaker voor komt.

Ziekenhuizen doen meer meldingen van kindermishandeling bij een Advies- en Meldpunt kindermishandeling (AMK). Dat blijkt uit een rondgang langs veel instellingen. Medisch personeel herkent verwaarlozingen, seksueel misbruik, emotioneel en lichamelijk geweld sneller door aangescherpte richtlijnen, speciale checklisten en toegespitste opleidingen. ‘Voorheen was men minder alert’, stelt het VieCuri ziekenhuis in Venlo.

Kindermishandeling is een gevoelig onderwerp. Personeel weet nu beter wat ze tegen de ouders moeten zeggen, aldus het Medisch Centrum Alkmaar. ‘Door het protocol is de drempel lager geworden om vermoedens van mishandeling te melden. Het onderwerp is nu beter bespreekbaar’, voegde Tjeerd Rijpma van De Tjongerschans in Heerenveen hieraan toe.

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes, Vlissingen en Zierikzee stelt een AMK al op de hoogte als een ouder het ziekenhuis binnenkomt met tekenen van huiselijk geweld. Het kind loopt dan namelijk ook een risico.

Uit een nog lopend onderzoek op de spoedeisende hulp in het MCH Westeinde in Den Haag blijkt dat kinderen van onder anderen verslaafde of verwarde ouders en uit gezinnen waar huiselijk geweld voorkomt in de meeste gevallen ook worden blootgesteld aan mishandelingen.

Gelderland vindt, ondanks dat er meer gevallen van kindermishandeling worden geregistreerd, dat het aantal meldingen tegenvalt. De provincie werkt daarom aan een proef om de signalering te verbeteren. Een woordvoerster: ‘Er komen procentueel meer meldingen binnen via scholen, buren en huisartsen.’ Landelijk gezien trekt overigens de politie het vaakst aan de bel. (bron 6)